Reggefiber > Glasvezel Nieuws > Nieuws item

Glasvezel in telecomspecials van Spits en De Telegraaf

26-04-2012

Reggefiber meldt de 1 miljoenste glasvezelaansluiting

Stad voor stad, wijk voor wijk, straat voor straat wordt het uitgerold: glasvezel. Glasvezel brengt de verre toekomst snel dichterbij. Reizen? Files? Parkeren? Dat klinkt binnenkort hopeloos ouderwets. Door de komst van het nieuwe glasvezelnetwerk kunnen we bijvoorbeeld de grootste bestanden uitwisselen en haarscherp beeldbellen. Ideaal! 

Vrijwel iedereen in Nederland heeft momenteel een breedband verbinding. Het is de afgelopen 15 jaar ongelofelijk snel gegaan met de opkomst van ADSL op de ouderwetse koperdraad die ooit bedoeld was voor een simpel telefoongesprek. Ook de kabelaanbieders als UPC en Ziggo zaten niet stil en kregen het met technisch vernuft voor elkaar om steeds meer data door de coaxkabel te proppen.

Allemaal heel knap, maar het is een zekerheid dat we uiteindelijk zowel op de zaak als in huis glasvezel nodig hebben om helemaal klaar te zijn voor de toekomst. De grootste glasvezelbouwer van Nederland, Reggefiber, meldde onlangs met trots de 1 miljoenste glasvezelaansluiting.

Toekomstbestendig glasvezelnetwerk

Eind vorige eeuw deed de glasvezelkabel z’n intrede als transportmiddel van telefonieverkeer. Met de opkomst van internet in de jaren negentig kwam daar in rap tempo data bij. 

Glasvezel is de snelste geleider van data, dat er als een lichtbundel doorheen wordt geschoten.  Het is nog altijd zo, dat er zover mensen nu weten, niets sneller is dan licht. Dat maakt dat glasvezel ook wel de laatste generatie netwerken wordt genoemd in plaats van de volgende generatie. Met een dekkend glasvezel netwerk kan Nederland minimaal 30, maar waarschijnlijk wel 100 jaar vooruit. Hiermee wordt een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de technologische vooruitgang van Nederland.

Glasvezelnetwerken worden essentieel geacht voor de ontwikkeling van de economie. Bij zijn aantreden als president van de Verenigde Staten verklaarde Obama het versneld uitrollen van een landelijke glasvezelnetwerk als één van de speerpunten van zijn beleid.

Private investering

Net als de bouw van de mobiele netwerken in Nederland is ook de bouw en het onderhoud van de Nederlandse telecomnetwerken een bijna 100% private investering. Dat betekent dat onze staat – in tegenstelling tot bijvoorbeeld het wegennetwerk – er vrijwel niets in hoeft te investeren.

Partijen als KPN, T-Mobile, Vodafone, UPC, Ziggo en Tele2 zijn continue bezig om de netwerken te verbeteren.  Glasvezel vormt daarbij tegenwoordig altijd de basis van de hoofdverbindingen tussen plaatsen en wijkcentrales. Die zijn feitelijk allemaal al ‘’verglaasd’’ zoals dat heet.

De komende jaren is het belangrijk er voor te zorgen, dat de woningen en de kantoren direct op het glasvezelnetwerk worden aangesloten. Deze operatie wordt ook wel fiber to the home (afgekort FttH) genoemd. Op een dag gaat de straat open, wordt de glasvezelkabel aangelegd tot in de woning en wordt de straat weer dicht gelegd. Dit gebeurt allemaal in 1 dag en is daardoor arbeid,- en kostenintensief. 

In Nederland wordt de aanleg van glasvezel tot in de woning gerealiseerd door  Reggefiber. Dit bedrijf is een samenwerking tussen KPN en Reggeborgh. Reggefiber trekt van gemeente naar gemeente om alle woningen te voorzien van een glasvezelaansluiting.

Maatschappelijk belang

De aanleg van glasvezel vergt een enorme investering. Daarom wordt er in eerste instantie begonnen met de aanleg van glasvezel in die gebieden en steden waar de bewoners het nieuwe glasvezelnetwerk enthousiast omarmen en daadwerkelijk gaan gebruiken.

Reggefiber legt een zogenaamd ‘’open glasvezelnetwerk’’ aan, dat betekent dat elke serviceprovider zijn diensten hierop kan aanbieden.

Op dit moment zijn er al 1 miljoen van de 6 miljoen huishoudens in Nederland verglaasd. Hiermee behoren we tot de top in de wereld.

Bron: Spits en De Telegraaf gepubliceerd op 27 en 28 april 2012. 

Terug