Reggefiber maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Check mijn woning

Postcodecheck

Door je postcode en huisnummer in te vullen zie je direct wat de status is van je woning.

Wat is uw kamernummer?

Er zijn meerdere kamernummers op dit adres. Kies het juiste kamernummer.

Black Friday: ook Nederland doet mee met de koopgekte

Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar toch tasten velen nog in het duister over wat Black Friday nu precies is. Deze Amerikaanse traditie die plaatsvindt op de vrijdag na Thanksgiving, dit jaar op 23 november, is een paar jaar geleden overgewaaid naar Nederland. Steeds meer (online) winkels spelen in op deze koopjesdag met kortingsacties.

Wanneer je deze dag ooit eens in de Verenigde Staten hebt meegemaakt, dan weet je dat je alleen dan de beste deals krijgt bij zowel kleine als grote winkels. Veel mensen wachten op Black Friday om hun slag te slaan en de producten te kopen waar ze al zo lang hun oogje op hadden. Want als je denkt dat je deze spullen op een later moment dit jaar ook nog met korting kunt kopen dan heb je het mis. Goedkoper dan dit wordt het waarschijnlijk niet meer.

Officiële vakantiedag

Black Friday staat ook symbool voor de start van het kerstwinkelen voor veel Amerikanen. De populariteit van deze zwarte vrijdag is zelfs zo groot dat het in 24 van de 50 Amerikaanse staten wordt erkend als een officiële vakantiedag. Zoals je vast wel eens op televisie of YouTube hebt gezien, staan er elke Black Friday lange rijen mensen voor de winkeldeuren om hun slag te slaan. Zodra de deuren openen, monden sommige winkels uit in complete chaos. Sommige Amerikanen gaan zover dat ze al een week van tevoren hun auto in de buurt van de desbetreffende winkel zetten, zodat ze hun nieuwe aanwinsten gemakkelijk naar de auto kunnen slepen.

Wat maakt het zo zwart?

De chaos is een deel van de verklaring van de naam Black Friday. Het gerucht gaat dat de naam uit het Philadelphia van 1965 stamt, en verwijst naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving. Een andere theorie stamt uit begin jaren tachtig en houdt in dat op deze vrijdag de accountants weer zwarte cijfers noteerden, door de hoeveelheid winst die die dag werd geboekt. Hoe het ook zij, het staat sowieso symbool voor drukte en veel verkoop.

Koopgekte, ook in Nederland

In 2015 is Black Friday ook in Nederland op grote schaal geïntroduceerd. Dankzij bekende campagnes van grote retailers als MediaMarkt, Bol.com en wehkamp heeft deze dag in Nederland meer bekendheid gekregen en spelen er steeds meer retailers in op deze koopgekte. In ons land is er (nog) geen sprake van lange rijen voor de deur en vindt de uitverkoop grotendeels online plaats. Tip: de meeste aanbiedingen zijn geldig van Black Friday tot en met Cyber Monday. Dit betekent
dat je vier dagen op rij kans hebt om korting op de mooiste producten te verzilveren. Maar natuurlijk geldt ook hier: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Tot 80 procent korting

De aanbiedingen op deze dag zijn zo interessant, omdat ze tijdens Black Friday een stuk extremer zijn. Kortingen kunnen oplopen tot 80 procent van de adviesprijs. Vooral de aanbiedingen op elektronica, mode en witgoed kunnen enorm scherp zijn. Ook is het goed om te weten dat niet de zogenaamde ‘afdankertjes’ in de aanbieding komen, maar juist de waardevolle, moderne producten. Denk hierbij aan de nieuwste types smartphones, camera’s, televisies, tablets, games en de laatste mode-items. Kortom, als je lekker goedkoop je sinterklaas- en kerstinkopen wilt doen, sla dan je slag tijdens Black Friday. En als je niet van mensenmassa’s houdt, doe het dan vooral online!

Vergeet je internet niet

Dat je met Black Friday kunt shoppen met flinke korting, dat is duidelijk. Maar om met een gerust hart online te kunnen winkelen – en ook mee te kunnen doen met de shopgekte op 23 november – is een snelle en betrouwbare internetverbinding cruciaal. Je wilt natuurlijk niet dat de afrekenpagina vastloopt en je hierdoor die mooie kortingen niet mee kunt pakken. Benieuwd welke winkels er dit jaar mee doen met Black Friday? Kijk dan hier voor een overzicht.