Reggefiber maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Check mijn woning

Postcodecheck

Door je postcode en huisnummer in te vullen zie je direct wat de status is van je woning.

Wat is uw kamernummer?

Er zijn meerdere kamernummers op dit adres. Kies het juiste kamernummer.

De geschiedenis van internet

De wekker gaat en u wordt wakker, direct even Facebook en Nu.nl checken. Wat is er gebeurd? Wat heb ik gemist? Snel onder de douche om echt wakker te worden. Ondertussen even de mail lezen en het laatste nieuws bekijken op de tablet.


Komt dit u ook bekend voor? Een leven zonder internet is voor velen van ons niet meer voor te stellen.

Ontstaan van internet.

Rond 1984 is het internet ontstaan. Op dat moment beschikte de wereld over een open netwerk waar iedereen gebruik van kon maken. Het duurde echter nog wel een tijdje totdat het gemeengoed was. In Nederland liet het SURFnet hogescholen, universiteiten, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstituten in de beginperiode met elkaar communiceren. In 1988 was Piet Beertema de allereerste Nederlander die toegang kreeg tot internet. XS4ALL was in 1993 de eerste internetprovider die diensten aanbood over het internet.

2,5 miljard inwoners toegang tot internet.

Even een filmpje uploaden op YouTube, een update tweeten, het fotoalbum van de vakantie uploaden naar de Hema. Allemaal dingen waar we het internet voor gebruiken. En dat vinden we de normaalste zaak van de wereld. Op dit moment hebben wereldwijd 2,5 miljard inwoners toegang tot internet. En in Nederland heeft zelfs 94% van de huishoudens toegang tot internet.
De gemiddelde snelheid van de internetverbinding ligt rond 10 megabit per seconde (Mbps). Met glasvezel is de gemiddelde snelheid veel hoger. 98% van de glasvezelabonnees heeft een verbinding van minimaal 30 Mbps. Zowel up- als downloadsnelheid. En dan te bedenken dat er op verschillende plaatsen in Nederland al toegang is tot 500 Mbps glasvezelabonnementen.

Snel internet is toch niet nodig?

Het internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) registreerde in oktober 2013 maar liefst 512.000 terabyte aan dataverkeer. In december 2011 was dat nog ‘slechts’ 300.000 terabyte. Daarmee zien we dat het internetverkeer steeds meer toeneemt.
In meer dan 30 jaar tijd is het internet uitgegroeid van een netwerkje tussen 5 pc's tot een wereldwijd informatiekanaal dat door miljarden mensen wordt gebruikt om enorme hoeveelheden gegevens uit te wisselen. En met een goede internetverbinding doet u online alles wat u wilt, nu en straks.

Infographic over de geschiedenis van internet.