Reggefiber maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Check mijn woning

Postcodecheck

Door je postcode en huisnummer in te vullen zie je direct wat de status is van je woning.

Wat is uw kamernummer?

Er zijn meerdere kamernummers op dit adres. Kies het juiste kamernummer.

waarom glasvezel je leven verandert

Drie frustraties die dankzij glasvezel tot het verleden behoren

Het is maandag. Je wordt wakker, maakt koffie en zet de computer aan om de krant te lezen. De thermostaat loeit, de oven heeft geheel volgens programma al je ontbijt gemaakt en ook de gordijnen zijn zojuist automatisch geopend. Je werkt thuis vandaag, en nestelt je aan tafel, klaar voor de eerste video-afspraak. Kun je je voorstellen dat we niet zo lang geleden nog dachten dat dit verre toekomstmuziek was?

Nu is het niet alleen normaal om constant online te zijn, we hebben er ook nog bepaalde verwachtingen bij. Onze aandachtsspanne is kort en wachten kunnen we al helemaal niet meer. De gemiddelde tijd die het kost om een website te openen is twee seconden. Duurt het ook maar een beetje langer, dan zijn we al snel geneigd om iets anders te gaan doen of verder te surfen. Nu ligt het trage openen van een pagina niet alleen aan je website, je internet kan hier natuurlijk ook een rol in spelen. Nu de glasvezelaansluitingen in Nederland in rap tempo toenemen, hoeft onbetrouwbaar internet echter nooit meer een probleem te zijn. Stel je eens voor wat dat betekent.

1. Bufferend beeld

Vraag eens aan je buurman, vriend of collega wat zijn grootste frustratie is wanneer het op internetgebruik aankomt, en je hoort al snel: bufferen. Wanneer je heerlijk in bed onder de dekens je favoriete serie ligt te bingewatchen, is het een gruwel als dan ineens het beeld vasthangt. Hoewel de term ‘bufferen’ al bijna geïntegreerd is in de Nederlandse taal, is het bij velen nog niet bekend wat het precies inhoudt. Bij het streamen, de inmiddels populairste vorm van tv-kijken, wordt dankzij een buffer een soepele weergave bereikt: de gedownloade gegevens worden in een buffer opgeslagen, waardoor er een zekere veiligheidsmarge wordt ingebouwd in geval van onderbreking van het signaal. De buffer bevat gegevens voor een paar seconden ‘reserve’. Wanneer je internetsignaal niet betrouwbaar of stabiel is, kan zo’n datastroom lang genoeg worden onderbroken, dat zelfs de reservevoorraad aan beeld op raakt. Dan hangt het scherm vast in afwachting van voldoende signaal. Daar gaat je rustige avondje.

2. Haperende voorlezer

Het internet is er niet voor niets en gemak dient de mens. Met je stem is tegenwoordig van alles mogelijk, mits je internetverbinding stabiel genoeg is. Nu de meeste voice-assistenten ook in het Nederlands beschikbaar zijn, maken we steeds meer gebruik van deze diensten. We kunnen het gebruiken om thuis apparaten te bedienen, de muziek te regelen of simpelweg antwoord te krijgen op vragen die je op dat moment hebt. Zo ook in de keuken: wanneer je staat te koken, is niets zo fijn als een recept dat wordt voorgelezen. Het programma Binnenstebuiten gebruikt bijvoorbeeld Google Assistent om je stap voor stap te begeleiden bij het maken van een recept. Ideaal als je met je handen in het deeg zit; in plaats van een pagina omslaan zeg je nu: wat is de volgende stap? Niet zo handig als de voorlezer dan wegvalt; dan moet je alsnog improviseren.

3. Onderbroken gesprek

Nederland is Europees koploper in thuiswerken en flexwerken. En waarom ook niet? De faciliteiten zijn er, en als het werk het toelaat, scheelt het reistijd, -kosten en -frustratie. Bovendien zijn thuiswerkers vaak productiever, omdat ze niet worden gehinderd door afleidingen uit de kantoortuin. Uiteraard moet je thuis met goed internet uitgerust zijn om ongestoord te kunnen werken. Afhankelijk van het werk dat je doet, moeten er vaak grote bestanden worden verstuurd, online gesprekken plaatsvinden – al dan niet met video – en belangrijke mails worden verstuurd. Vooral het inbellen in vergaderingen kan bruut worden onderbroken door een haperende verbinding. Het is niet alleen gênant, maar het kan je ook net de opdracht kosten waar je zolang aan hebt gewerkt. Tijd voor glasvezel dus!