Reggefiber maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Check mijn woning

Postcodecheck

Door je postcode en huisnummer in te vullen zie je direct wat de status is van je woning.

Wat is uw kamernummer?

Er zijn meerdere kamernummers op dit adres. Kies het juiste kamernummer.

feiten en fabels over glasvezel

Er zit wél glas in glasvezel... en meer feiten en fabels over glasvezel

Het is een vezel, maar wordt niet gemaakt van echt glas. Het ligt in de grond, het zorgt voor snelheid en bijna niemand heeft het. Toch? Wanneer je iemand vraagt of hij glasvezel heeft en wat het dan eigenlijk precies is, blijkt dat er vaak nog veel misverstanden bestaan omtrent deze technologie. Wij helderen er een paar voor je op.

Fabel 1: Er ligt geen glasvezel in mijn straat

Ooit was glasvezel iets voor experimentele gebieden, of de nieuwbouwwijk verderop. Steeds meer steden of wijken hebben inmiddels echter glasvezel, maar niet iedereen heeft door dat dat voor hem of haar ook zo is. Wanneer glasvezel wordt aangelegd, dan krijg je dat te horen via een folder, mail of face to face. Met meer dan vijf miljoen Nederlandse huishoudens is nog niet iedereen aangesloten op glasvezel; langzaam maar zeker gaat het steeds meer die kant op. Momenteel is al bijna de helft aangesloten op het glasvezelnetwerk, en er komen elke dag meer huishoudens bij. Ben je recentelijk verhuisd of heb je eigenlijk nog nooit gecheckt of je een glasvezelaansluiting hebt? Mogelijk heb je dan al een tijdje glasvezel zonder dat je het weet. Je checkt het hier.

Fabel 2: Glasvezel is een provider

Wanneer je een internetabonnement afsluit of wil veranderen, neem je meestal een kijkje op de website van je provider. Of je gaat verder op zoek naar alternatieven of aanbiedingen. Vaak kijk je naar pakketten waarbij je een goede aanbieding krijgt, of hoge snelheid, bijvoorbeeld. Maar waarom begin je niet bij de bron? Kies eerst voor het soort aansluiting; glasvezel, koper of kabel. Glasvezel verwerkt data met de snelheid van het licht, waarbij je gegarandeerd snel en vooral betrouwbaar internet hebt. Wanneer je kiest voor glasvezel, zijn daarbij meerdere providers beschikbaar die verschillende bundels aanbieden. Een provider is verantwoordelijk voor de bijbehorende diensten (zoals internet, telefonie en tv). De beheerder van glasvezel –in 80 procent van de gevallen is dat Reggefiber – zorgt daarbij voor het onderhoud en aanleg van de kabels in het netwerk. Omdat het netwerk open is, kan iedere provider er diensten op aanbieden. Er zijn intussen meer dan 25 glasvezelproviders actief.

Fabel 3: Er zit geen glas in glasvezel

In tegenstelling tot glasnoedels, heeft de naam glasvezel daadwerkelijk iets met glas te maken. De kabel van glasvezelkabel is namelijk een flinterdunne, holle kabel die gemaakt is van glas. Dit klinkt als iets heel breekbaars, maar dat valt mee. De dunne glazen kabels worden tegen vocht of schade beschermd door een speciaal plastic omhulsel. Waar deze kabel zich met name in onderscheidt, is dat er geen elektrisch signaal doorheen gaat, maar eentje door middel van licht dat afkomstig is van een laser. Hierdoor is het ook minder gevoelig voor blikseminslag. Handig!

Fabel 4: Glasvezel is duurder dan koper of kabel

Een vreemd maar veelgehoord misverstand draait om de prijs van glasvezel. Vaak wordt namelijk gedacht dat glasvezel duurder is dan andere vormen van internet. De Consumentenbond heeft echter geconcludeerd dat de prijzen voor glasvezel en kabel vergelijkbaar zijn. Sterker nog; afhankelijk van waar je voor kiest in een abonnement kun je zelfs goedkoper uit zijn met glasvezel. Een misverstand dat hiermee samenhangt, is dat er kosten verbonden zijn aan het laten plaatsen van de aansluiting in je woning. Ook dat is niet altijd het geval; wanneer je huis in aanmerking komt voor glasvezel, wordt dit vaak kosteloos aangelegd.

Fabel 5: HFC is hetzelfde als glasvezel

Iets wat vaak door elkaar wordt gehaald is HFC en glasvezel. HFC, oftewel Hybrid Fibre-Coax, bestaat voor 97% uit glasvezel. De laatste 3% van de kabel, oftewel het deel tot aan de voordeur, is daarbij bekabeld en niet verglaast. Waar glasvezelaansluitingen de maximale capaciteit uit het netwerk halen, in de vorm van Fiber to the Home, doen HFC-aansluitingen dat niet. In de markt worden deze aansluitingen vaak op een hoop gegooid met glasvezel, hoewel dat dus niet correct is. Een volledig verglaasde aansluiting haalt evenredige snelheden, oftewel een even hoge upload- als downloadsnelheid. Daar kan geen HFC of kabel tegenop.