Reggefiber maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Check mijn woning

Postcodecheck

Door je postcode en huisnummer in te vullen zie je direct wat de status is van je woning.

Wat is uw kamernummer?

Er zijn meerdere kamernummers op dit adres. Kies het juiste kamernummer.

Internationale internet dag: Zeven onzichtbare mijlpalen voor internet in Nederland

Het is vandaag Internationale Internet Dag en wereldwijd wordt stilgestaan bij één van de meest invloedrijke uitvindingen in de geschiedenis: het internet. Natuurlijk zijn er veel technologische innovaties die bijdragen aan het succes, zoals de smartphones en social media, maar dat is lang niet allesbepalend. Waar veel minder vaak bij wordt stilgestaan, is dat het succes van internet begint bij beschikbaarheid van netwerken. "Laten we deze dag daarom aangrijpen om trots te zijn op wat er in Nederland is gerealiseerd. We zijn niet voor niets koploper in Europa geworden", zegt Richard Dusink, directeur netwerkcommunicatie Reggefiber.

De netwerken onder de grond, die ervoor zorgen dat Nederlandse huishoudens kunnen beschikken over snel internet, zijn namelijk essentieel voor het succes van het internet. Ze krijgen minder aandacht dan de hippe innovaties en dat is eigenlijk onterecht. Reggefiber schetst daarom de zes opvallendste mijlpalen voor het netwerk dat internet in Nederland mogelijk maakt:

- 1984: Ontstaan van het internet

Rond 1984 is het internet ontstaan. ARPANET, het onderzoeksnetwerk dat in 1969 is ontwikkeld door het Amerikaanse Ministerie van Defensie, wordt omgedoopt tot ‘internet’ nadat ruim 1000 universiteiten en bedrijfslabs met elkaar zijn verbonden. Op dat moment beschikt de wereld over een open netwerk waar iedereen gebruik van kan maken.

- 1988: Eerste Nederlander krijgt toegang tot het internet

Het duurde nog een aantal jaren totdat internettoegang gemeengoed was. In Nederland liet het SURFnet hogescholen, universiteiten, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstituten met elkaar communiceren. In 1988 was Piet Beertema de allereerste Nederlander die toegang kreeg tot internet.

- 1996: ISDN werd algemeen beschikbaar – internet en bellen

PTT Telecom (nu KPN) introduceerde ISDN in Nederland. Steeds meer consumenten kregen begin jaren negentig de beschikking over internet. De verbinding verliep tot de komst van ISDN via een modem en het analoge telefoonnetwerk, met als gevolg dat de telefoonlijn bezet was wanneer internet werd gebruikt. De introductie van ISDN bood hierbij uitkomst. Met deze vorm van digitale telefonie werd het mogelijk om gelijktijdig te bellen en internetten. Ook nam hiermee de kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding toe.

- 2000: Introductie ADSL, snel internet en bellen over één lijn

In Nederland introduceerde KPN ADSL in samenwerking met internetproviders als XS4ALL, Planet Internet en World Online. Met de komst van ADSL doet breedbandinternet zijn officiële intrede in Nederland. Naast een snellere verbinding, was een groot voordeel van ASDL ten opzichte van ISDN dat onbeperkt internetten voor een vast bedrag per maand mogelijk werd. Bij ISDN werden de kosten doorgaans berekend op basis van telefoontikken waardoor consumenten weinig inzicht hadden in de kosten voor internetgebruik. Onbeperkt internetten in combinatie met meer bandbreedte heeft ook bijgedragen aan de groeiende populariteit van multimedia, video on demand en videoconferencing. Voorbeelden hiervan zijn internettelefonie, maar ook de opkomst van het chatten via softwareprogramma’s zoals ICQ en het downloaden en delen van muziek en video.

- 2005: eerste Nederlandse gemeente voorzien van glasvezel

In 2005 was het Brabantse Nuenen de eerste gemeente van Nederland die werd aangesloten op het glasvezelnetwerk (FttH). Hiermee kregen de inwoners toegang tot supersnel internet. Al snel werden er meer Nederlandse gemeenten aangesloten op het glasvezelnetwerk. In Nuenen heeft de aanleg van glasvezelnet de afgelopen 11 jaar voor veel nieuwe innovatieve initiatieven geleid. Zo wordt er bij een van de basisscholen gebruik gemaakt van een onderwijsrobot waarmee de kinderen kunnen leren programmeren en omgaan met robotica. Een uniek project dat is mogelijk gemaakt door het Coöperatie OnsNet Nuenen (CONN).

- 2014: twee miljoenste glasvezelaansluiting in Nederland

In november 2014 werd in Hengelo de twee miljoenste woning aangesloten op het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Nederland is sinds de introductie van snel internet in Europa koploper met zijn ICT-infrastructuur.

- 2016: snel internet voor ieder huishouden

Op dit moment ligt er in Nederland onder de grond ruim 235.000 km glasvezel. Dit staat gelijk aan 5,8 keer de omtrek van de aarde. Glasvezel is een essentieel onderdeel geworden van de ICT-infrastructuur van Nederland en steeds meer huishoudens worden aangesloten op een snelle en stabiele internetverbinding. Het gebruik van internet blijft stijgen en exploitanten blijven investeren in het verbeteren en uitbreiden van het netwerk.

“Internet heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en de Internationale Internet Dag is een mooie aanleiding om hier even bij stil te staan”, vervolgt Dusink. “We zijn inmiddels enigszins gewend geraakt aan onbeperkt en snel internet, maar er is de afgelopen jaren veel werk verricht om dit mogelijk te maken. Technologische innovatie, aanleg van netwerken en inspanningen van bewoners, bestuurders en bedrijven die overtuigd zijn van de noodzaak van snel internet.”

infographic eindelijkglasvezel internetdag