Reggefiber maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Check mijn woning

Postcodecheck

Door je postcode en huisnummer in te vullen zie je direct wat de status is van je woning.

Wat is uw kamernummer?

Er zijn meerdere kamernummers op dit adres. Kies het juiste kamernummer.

Ontwikkelingen in het huis van de toekomst

Eind 2015 zullen, naast reguliere communicatiemiddelen, maar liefst vijf miljard apparaten digitaal met elkaar verbonden zijn. Dit voorspelt het invloedrijke Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gartner. In een artikel uit fd persoonlijk van afgelopen zaterdag wordt deze ontwikkeling nader onder de loep genomen.

ontwikkelingen thuis domotica glasvezel

Steeds meer slimme toepassingen vinden hun weg naar de consumentenmarkt. Termen als het ‘internet of things’ en domotica zijn niet langer toekomstmuziek. In plaats daarvan zien we meer en meer apparaten die gebruik maken van het internet om met elkaar te communiceren. Analisten voorspellen dat we in 2020 per huishouden 25 smartapparaten hebben. Maar ook nu al zorgen een aantal van die apparaten dagelijks voor meer woongemak en comfort. 

Denk hierbij aan het Sonos audiosysteem, de Philips Hue of de ‘slimme thermostaat’ Nest. Ook de draadloze schakelaars van Digitalstrom of de met het wifi verbonden Ring Doorbell winnen snel terrein. Er zijn voorbeelden te over, het “internet of things” vormt zich steeds meer om ons heen.

In het artikel van fd persoonlijk komt Roderick de Jong aan het woord. Hij is oprichter van Electrostyling, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het smart maken van een woning. Volgens De Jong hoeft dat niet enorm prijzig te zijn. Voor rond de 1000 euro heb je al een technisch mediacenter en een aantal schakelaars voor in de woonkamer. De voordelen daarvan zijn bijvoorbeeld dat je met één druk op je smartphone of tablet je verlichting bedient, al naar gelang je stemming. Ook het instellen van een aanwezigheidssimulatie behoort tot de mogelijkheden.

Hoe zit het dan met de infrastructuur die al deze handige toepassingen mogelijk maakt? Sommige toepassingen kunnen al niet eens meer zonder die infrastructuur, denk hierbij bijvoorbeeld aan een Smart TV’s. Het enige dat nodig is voor veel van de smart oplossingen is een stabiele internetverbinding. Omdat het nu nog niet te voorspellen is welke slimme toepassingen over 10 jaar beschikbaar zijn, is het volgens De Jong raadzaam om te kiezen voor een zo robuust mogelijk systeem. Dit kan door bijvoorbeeld niet álles draadloos te willen. “Een bekalbeld systeem is te allen tijde stabiel en biedt de mogelijkheid nagenoeg alles in huis waar een stekker aan zit vanuit een centraal punt te bedienen. Zo houd je het wifi-netwerk vrij voor apparaten die dat echt nodig hebben.”
Met een aansluiting op het glasvezelnetwerk van Reggefiber is de woning in ieder geval klaar voor al deze toepassingen.