Reggefiber maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Check mijn woning

Postcodecheck

Door je postcode en huisnummer in te vullen zie je direct wat de status is van je woning.

Wat is uw kamernummer?

Er zijn meerdere kamernummers op dit adres. Kies het juiste kamernummer.

glasvezel in de toekomst

Smart Cities: een kijkje in de toekomst

Volgens de laatste prognoses zal in 2050 zo’n 80 procent van de wereldbevolking in steden wonen. Zoveel mensen op een ‘kluitje’ vraagt om een degelijke voorbereiding. Niet alleen qua infrastructuur en bouw, maar ook qua internet: een goed, betrouwbaar netwerk is onmisbaar.

Wanneer je ‘smart’ zegt, denk je al snel aan smart homes; om slimme apparaten kun je anno 2019 niet heen. Vooral tv’s, thermostaten en geluidsinstallaties worden vaak slim gemaakt en vind je bij steeds meer mensen terug in huis. Nu beperkt ‘smart’ zich niet alleen tot onze woningen; ook bij stadsontwikkeling wordt er op grote schaal gekeken naar hoe processen slimmer, gestroomlijnder of beter gemaakt kunnen worden. Zulke slimme steden noemen we ook wel: smart cities.Bij een slimme stad wordt apparatuur gebruikt voor de verzameling van data, wat op grote schaal tal van voordelen met zich meebrengt: denk aan de verbetering van luchtkwaliteit, veiligheid, energiebesparing en infrastructuur. Bij enorm veel gemeentes leeft het onderwerp en wordt er hard gewerkt aan verschillende slimmigheden. De gemeente Eindhoven won er onlangs nog een award mee. Maar wat is er nou allemaal mogelijk?

1. Camera’s met ogen en oren

Slimme camera’s kunnen dankzij sensoren worden ingericht op het herkennen van bepaalde signalen, zoals ruzies, schoten of een roep om hulp. Dit geldt ook voor camerabeelden. Wanneer er ongebruikelijk gedrag wordt vertoond, zoals iemand die valt en niet meer opstaat, kan dit worden gesignaleerd. Zo hoeft er niet meer 24/7 iemand de beelden te bekijken, maar wordt er automatisch een signaal afgegeven aan de meldkamer in een verdacht geval. Dit bespaart veel tijd en dus geld. Maar het kan nog creatiever. Om weer Eindhoven als voorbeeld te nemen; daar staan verdeeld over de stad 25 zogenaamde Citybeacons. Dit zijn palen waarop je digitaal een stadsplattegrond kan vinden, met daarbij ook specifieke aanwijzingen voor winkels en restaurants. Tegelijkertijd heeft zo’n beacon ook een camera, die toezicht houdt in de stad. Doordat op de beacon van alles mogelijk is, zoals adverteren of reserveren bij een restaurant, kan er geld mee worden verdiend door de gemeente. Zo houdt deze paal niet alleen een oogje in het zeil, maar verdient hij zichzelf ook terug. Extra slim!

2. Slimme straatverlichting

Met een slimme lantaarnpaal kan licht worden gemeten, maar ook geluid worden gedetecteerd of camera’s toegevoegd. In de Verenigde Staten is het automatisch detecteren van geweerschoten een zeer populaire toevoeging in lantaarnpalen. Bij ons is dat gelukkig minder noodzakelijk. Hier is vooral het meten van de luchtkwaliteit erg belangrijk geworden, aangezien dat een belangrijk speerpunt is voor de Nederlandse gemeenten. Maar natuurlijk is de hoofdtaak van een lantaarnpaal ‘licht geven’. Ook daarin zijn slimmigheden te ontdekken; denk aan het afzonderlijk dimmen van licht in elke richting, zodat bijvoorbeeld wel de straat wordt belicht, en niet de huizen. Maar ook een bewegingssensor kan nuttig zijn bij lantaarnpalen; zo kan alleen bij gedetecteerde beweging het licht gaan branden of zelfs met een voertuig mee worden bewogen door de straat heen. Dat bespaart weer energie en is dus beter voor het milieu.

3. Efficiënt afval inzamelen

In verschillende gemeenten, waaronder Rotterdam, wordt gebruik gemaakt van slimme afvalcontainers. De bakken hebben een sensor die meet hoe vol deze zit, zo worden bakken pas geleegd als deze meer dan driekwart vol zitten. Dit maakt de af te leggen route voor de vuilnismannen een stuk efficiënter; dit levert onder andere een besparing in (personeels)kosten en milieubelasting op. Bakken die niet vol zijn, hoeven niet te worden geleegd en het aantal inzameldagen kan worden teruggebracht.

4. Parkeren kun je leren

Misschien heb je het wel al eens gezien in een parkeergarage: de rode en groene lampjes die aangeven welke parkeervakken nog beschikbaar en vol zijn. Dit kan ook in binnensteden worden toegepast; zo hoef je niet meer drie rondjes rijden voordat je een plek hebt gevonden, maar kun je handig via een app zien waar je nog terecht kunt. Dankzij camerasoftware die kan worden gekoppeld aan beveiligingscamera’s kan exact worden gesignaleerd welke vakken bezet zijn en welke nog leeg. Ook dat is weer goed voor het milieu en luchtkwaliteit – immers: hoe minder onnodige autoritjes, hoe beter – en het stimuleert de doorstroom in de stad.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van slim stadsgebruik. Er wordt ook gewerkt aan slim waterbeheer – doordat sensoren de doorstroom in het riool bijhouden – verbetering in (zelfrijdend) openbaar vervoer dankzij strips in het wegdek en een upgrade in verkeerslichten. Er zijn allerlei innovaties in ontwikkeling waardoor elke stad alsmaar slimmer wordt. Gelukkig kan glasvezel die ontwikkelingen met gemak aan!