Reggefiber maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Check mijn woning

Postcodecheck

Door je postcode en huisnummer in te vullen zie je direct wat de status is van je woning.

Wat is uw kamernummer?

Er zijn meerdere kamernummers op dit adres. Kies het juiste kamernummer.

Optimaal gamen met glasvezel

Vijf tips voor optimaal online gamen

Een hoge ‘ping’, ‘lag’ of een ‘Steam-downloadable’ die maar langzaam binnengehaald kan worden. Het zijn drie voorbeelden van ergernissen bij gamers die één ding gemeen hebben: ze worden veroorzaakt door een trage verbinding.

Voor Nederlanders niet voor niets de grootste internetergernis. Reggefiber en gamingcommunity JoinTheForce geven tips om deze gamefrustraties te vermijden.

1. Vermijd wifi

Met wifi in huis kun je waar en wanneer je maar wil online. Draadloze verbindingen zijn wel vaak net iets trager en storingsgevoeliger dan de directe kabelverbinding tussen de router en computer. Dus als je de mogelijkheid hebt, zorg dan dat je direct aan het internet gekoppeld zit.

2. Zorg voor bandbreedte

Het is een open deur, maar tegelijkertijd ook nog altijd één van de belangrijkste redenen dat je multiplayer-game langzamer laadt dan die van je tegenstander: niet voldoende bandbreedte. Race-spellen vragen bijvoorbeeld om veel bandbreedte, zeker als je met meerdere personen gebruik maakt van dezelfde verbinding. Daarnaast kunnen ook de netwerkapparaten in het thuisnetwerk de boosdoener zijn. Via www.pingtest.net kun je checken hoe je internetverbinding ervoor staat.

3. Creëer je eigen server

Ben je handig met ICT-toepassingen en heb je een glasvezelverbinding? Installeer dan je eigen server. Op deze manier is je ping het laagst. Hoe verder de server verwijderd is van het device waar je op speelt – bijvoorbeeld in het buitenland vanwege je provider – hoe hoger je ping zal zijn aangezien het langer duurt om de datapakketjes te vervoeren. Vertrouw je iets minder op je eigen ICT-skills? Ga dan op zoek naar een publieke server bij jou in de buurt.

4. Check de router

In veel gevallen is de router de bottleneck doordat deze bijvoorbeeld uitgevallen is of de instellingen niet meer up-to-date zijn. Het kan daarom nuttig zijn om de tijdinstellingen te checken. Een ander technisch trucje is het aanpassen van de Quality of Service (QoS) in de instellingen van de router. Met de toenemende snelheid van de verbindingen kan het zijn dat een oude router roet in het eten gooit. Aanschaf van een nieuw exemplaar met een betere verwerkingssnelheid kan dan helpen. Of simpelweg een harde reset kan al wonderen doen.

5. Hardware upgrades en software updates

Hoe goed je verbinding ook is, als de software of hardware van je computer het niet kunnen bijbenen, is je moeite alsnog tevergeefs. Loopt je computer vast als je grote bestanden wil openen? Probeer dan eens of de installatie van een solid-state drive (SSD) betere resultaten oplevert of voorzie je computer van extra geheugen, een nieuwe processor of videokaart. Voer ook regelmatig updates uit voor je virusscanner, grafische en netwerk drivers zodat deze up-to-date zijn. Zeker als je de nieuwste games wil spelen, is een upgrade vaak geen overbodige luxe.
“Een snelle verbinding is essentieel voor gamers. Een oplossing die je van een stabiele verbinding met een hoge up- en downloadsnelheid verzekert, is glasvezel,” stelt Pim Hacking van JoinTheForce. “Doordat je hierbij een eigen, persoonlijke aansluiting krijgt die niet gedeeld hoeft te worden met de andere huishoudens in de straat, wordt er niets afgesnoept van de bandbreedte en haal je de hoogst haalbare doorvoersnelheden. Zo voorkom je veel frustraties tijdens het gamen.”