Reggefiber maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Check mijn woning

Postcodecheck

Door je postcode en huisnummer in te vullen zie je direct wat de status is van je woning.

Wat is uw kamernummer?

Er zijn meerdere kamernummers op dit adres. Kies het juiste kamernummer.

Deze nieuwe ontwikkelingen zien we in 2018 terug in onze smart homes

Smart home is een begrip dat we steeds vaker horen, maar wat is het eigenlijk? Stel je een huis voor waarin huishoudelijke apparaten met het internet verbonden zijn en zichzelf (gedeeltelijk) aansturen, zelfs wanneer je slaapt of niet thuis bent. Smart homes bieden talloze voordelen: vergrote veiligheid, extra comfort, energiebesparing en daarmee dus ook kostenbesparing. Inmiddels bestaan er al verschillende van deze ‘slimme’ producten met een internetverbinding, zoals de slimme thermostaat en de smart tv.

Deze nieuwe ontwikkelingen zien we in 2018 terug in onze smart homes

Techjournalist Rutger Middendorp voorspelt dat producten voor in huis vanaf dit jaar nóg interactiever en makkelijker te besturen worden. Welke nieuwe smart home diensten gaan we precies tegenkomen in 2018?

Spraakassistenten van Google, Amazon en Apple


De afgelopen twee jaar zijn spraakassistenten, die het hart vormen van smart homes, veel in het nieuws geweest. De spraakassistent is een soort luidspreker die via wifi verbonden is met alle slimme apparaten in huis en deze door middel van spraakbesturing aanstuurt. Het principe werkt zoals Apple’s Siri op de iPhone: stel Siri een vraag via je telefoon en je wordt direct geleid naar de juiste informatie. Op deze manier kun je vanaf de bank de lampen in huis bedienen, ideaal toch? De spraakassistenten zijn inmiddels volop te verkrijgen in Engelssprekende landen, maar in Nederland is het aanbod nog klein. Hier komt echter verandering in; naar verwachting liggen de Nederlandse spraakassistenten in de loop van 2018 ook hier in de winkelschappen.


Sensoren ‘ruiken’ of het voedsel nog vers is


In 2018 zal ook de sensor in steeds meer huishoudens een belangrijke rol gaan spelen. Je zou sensoren kunnen zien als de zintuigen van je woning. Apparaten kunnen met behulp van de sensoren zien, horen, ruiken en voelen en dat biedt een hoop nieuwe, spannende mogelijkheden. Hoe handig zou het zijn als een wasmachine ‘voelt’ welk wasprogramma er moet worden toegepast op die broek met grasvlekken? Of als een

koelkast

via ‘ruikt’ of het voedsel nog vers is en aan de hand hiervan een boodschappenlijst opstelt, een recept bedenkt of de producten zelfs al online bestelt? Binnenkort is dit allemaal mogelijk. Naast gemak, bieden sensoren tegenwoordig ook veiligheid en zekerheid. Zo worden woningen van bijvoorbeeld ouderen tegenwoordig vaker uitgerust met sensoren. Dit wordt lifestyle-monitoring genoemd. De sensoren houden in de gaten of de persoon ’s ochtends is opgestaan. Zo niet, dan krijgt een familielid of verzorger een notificatie op zijn of haar smartphone.


De krakende babyfoon is verleden tijd

Slimme beveiligingstechnologie wordt ook steeds populairder. Vroeger was er de krakende babyfoon die je liet horen of de baby huilde. Tegenwoordig kun je via je smartphone zien wat je kindje doet en of het dus nodig is om naar de kinderkamer te lopen. Maar ook bij andere calamiteiten staat de digitale bodyguard of het persoonsalarm, aan je zijde. Denk bijvoorbeeld aan automatische sirenes of verlichting aangestuurd door sensoren om inbrekers af te schrikken. Hiermee bespaar je een hoop stress en geld. De snelheid en kwaliteit van slimme beveiligingsapparatuur worden ook steeds beter, mits de apparaten ondersteunt worden door een snelle en stabiele internetverbinding. Zeker wanneer het aankomt op de beelden van het bedje in de kinderkamer is het belangrijk dat de verbinding daadwerkelijk realtime en kwalitatief goed is.


Van smart home, naar smart city

Wat een smart home onderscheidt van allemaal losse slimme apparaten, is de onderlinge communicatie. Zo schakelt een rookmelder de oven uit wanneer deze te veel rook produceert. En de garagedeur gaat open wanneer je aankomt met de auto. Hiervoor hebben alle verschillende apparaten wel dezelfde software nodig, zodat ze dezelfde ‘taal’ spreken. De volgende logische stap na de smart home is een

smart city

. Daarin zijn alle smart homes aangesloten op een groter netwerk. Zodra je na een werkdag in de buurt van huis komt en over lussen in de weg rijdt, gaat de verwarming aan. Op die manier kan ook energieverbruik slim worden verdeeld over meerdere woningen, waarbij het gemeentelijke netwerk niet langer overbelast raakt wanneer iedereen de wasmachine tegelijkertijd aanzet. Kortom, allemaal manieren om het dagelijkse leven een stuk aangenamer te maken voor jou en je omgeving.


Snel en stabiel internet

Met steeds meer producten aangesloten op het internet, is het belangrijk dat de verbinding continu stabiel en snel is. Een glasvezelverbinding heeft de capaciteit om een smart home goed te ondersteunen en om die reden bieden steeds meer telecomproviders glasvezelpakketten aan. Ben je benieuwd of jij al glasvezel hebt en welk glasvezelpakket bij je past? Doe de postcodecheck en raadpleeg de keuzehulp!